środa, 28 stycznia 2015

Moje zdrowe śniadanie

Gdy dziś rano weszłam do kuchni pierwsze co wpadło mi do oka to leżące od kilku dni i marniejące awokado dlatego postanowiłam, że zrobię sobie zdrowe śniadanko. Pastę z awokado i twarożku z dodatkiem ziół i świeżych warzyw. Rybkę kupiłam już wcześniej w Tesco jest to filet z pstrąga tęczowego, którą gorąco polecam jest super. :)

 Składniki:
2 kromki pieczywa ryżowego ze słonecznikiem.
0,5op. ok.70g Filet z pstrąga tęczowego marynowany 
Świeża papryka: żółta i czerwona

Składniki na pastę z awokado:
1 dojrzałe awokado
120g chudego twarożku
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka szczypiorku
Odrobina soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Awokado obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy twarożek i za pomocą widelca ugniatamy razem na pastę. Dodajemy posiekany szczypiorek przeciśnięty przez praskę czosnek i razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


 (Nie) nudna kanapka ed II

wtorek, 27 stycznia 2015

Domowe zapiekanki XXL


Dziś na specjalne zamówienie dla mojej  kochanej rodzinki na obiadokolację, prosto po zimowym spacerku czekały super wielkie zapiekanki. Oczywiście w dwóch wersjach dla dorosłych i dla dzieci, bo jak to zazwyczaj bywa dzieciaki nie cierpią pieczarek, więc dla nich szynka i ser a dla nas dużo pieczarek, cebuli i sera. Było mniam

Składniki:
  • Bułka paryżanka 500g
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200g sera żółtego
  • Sól i pieprz 
Opcjonalnie: 150 g szynki i pasek czerwonej papryki do dekoracji 
 Przygotowanie:
  • Zaczynam od pieczarek sparzyłam  wrzątkiem i pokroiłam w drobne paseczki. 
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać posiekane pieczarki, smażyć do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, lekko zarumienić.
  • Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Bułkę przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć  miękki środek i wypełnić go pieczarkami.
  • Posypać startym serem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 5- 7 min. 
 (Nie) nudna kanapka ed II

sobota, 24 stycznia 2015

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki


Amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego. Przysmak, którym zajadają się ostatnio moi synowie. Tak im zasmakowały, że wcinają je dwa razy dziennie. Znaleźli przepis w Internecie i sami pichcą w kuchni. 
Moim zdaniem dobrze smakują z syropem klonowym, ale ja jednak wole nasze tradycyjne racuchy.

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. maślanki
  • 1/4 szkl. cukru pudru + 1 łyżka do dekoracji 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka oleju
Syrop klonowy do polania i opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki mieszamy w misce i dokładnie miksujemy.( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).  Smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron na słoty kolor. 

piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka z Kuskusem Kurczakiem Suszonymi pomidorami i awokado





Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • 1  cała pierś z kurczaka
  • 0,5 świeżego ogórka
  • 1 awokado
  • 7 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 - 2 łyżki koperku
  • 0,5 cytryny
Sos:

  • Sok z pół cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Pierś kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Studzimy
  • Kuskus zalewamy szklanką wody ( można dodać odrobinę masła lub oliwy) odstawiamy na czas aż spęcznieje i wchłonie całą wodę.
  • Awokado obierany i kroimy na pół wyciągamy pestkę, wydrążamy łyżeczką miąższ. Skrapiamy sokiem z pół cytryny. Kroimy w kostkę.
  • Ugotowanego i odcedzonego kurczaka dodajemy do kaszy.
  •  Ogórka obierany, kroimy w kostkę.
  • Pomidory kroimy w paseczki.
  • Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy i razem mieszany.
  • Do sałatki dodajemy zmieszaną oliwę z sokiem z cytryny.
  • Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekanym koperkiem.
  • Mieszany i gotowe. :-) :-)




środa, 21 stycznia 2015

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella



Składniki:
 
  • 70 dag chudego schabu
  • Suszone pomidory z zalewy
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 łyżki masła 
  • Przyprawy: Sól, przyprawa do mięs knorr.
Przygotowanie:
Schab kroimy w centymetrowe plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i rozbijamy na cienkie i spore kotlety. Posypujemy z dwóch stron przyprawami. Na każdy rozklepanym kotlecie układamy paski pokrojonych pomidorów i mozzarelli. Zwijamy w ruloniki i spinamy za pomocą wykałaczki.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim roladki  na złoty kolor. Na koniec zmniejszamy ogień do minimum i dusimy roladki pod przykryciem przez 10 min.