poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Kanapeczki z łososiem

        
            Przekąska na babski wieczór. Miało być lekko i bez przesady, było. Super :)))

Składniki:
Bagietka ziarnista
Łosoś wędzony sałatkowy
Serek kanapkowy, ja użyłam meksykańskiego
Papryka żółta słodka
Szczypiorek
Oliwki czarne 

sobota, 6 sierpnia 2016

Kurczak z warzywami w sosie teriyaki




 Danie, które ostatnio udało mi się upichcić gdy naszła mnie ochota na coś orientalnego.
Taka tam namiastka kuchni japońskiej :) nawet nie myślałam, że wyjdzie aż tak smacznie.



Składniki:

500g  podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Garść fasoli zielonej
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
1 średnia cukinia
1 szklanka bulionu może być z kostki
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ryż

Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy papryką słodką i ostrą.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy mięso i podsmażamy z dwóch stron.
Do mięsa dodajemy szklankę bulionu, pociętą fasolkę i 2 łyżki sosu teriyaki, dusimy pod przykryciem  przez ok.10min.
W tym czasie bierzemy drugą patelnie ( może być grillowa) i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cukinie ( ze skórą). Pół twardą cukinie dodajemy do naszego mięsa i dusimy razem kolejne 10 min.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski papryki, dodajemy do mięsa, dusimy wszystko razem do momentu, aż nasze warzywa będą dość miękkie.
Na koniec całość zagęszczam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szkl. zimnej wody.