Sobotnie południe i chwila wolnego czasu na upichcenie czegoś dla siebie i swoich domowników.
Korzystając z sezonu na szparagi zrobiłam bardzo szybką zapiekankę ze szparagami, która jak się później okazało wyszła bardzo smaczna.
Pęczek szparagów zielonych
5 średnich ziemniaków
20 dag szynki wiejskiej wędzonej
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1/4 gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli ziołowej
20 dag ostrego sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy całości w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Szynkę kroimy w słupki i podsmażamy na małej ilości oleju, odstawiamy na bok.
Szparagi myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 3min. następnie hartujemy zimną wodą.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy, dodajemy mleko, doprawiamy gałką, solą ziołową, intensywnie mieszając zagotować, odstawić.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, posypujemy szynką i pokrojonymi w słupki szparagami czynność powtarzamy. Na koniec polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 20 min. Smacznego