sobota, 31 maja 2014

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami


 Sobotnie południe i chwila wolnego czasu na upichcenie czegoś dla siebie i swoich domowników. 

Korzystając z sezonu na szparagi  zrobiłam bardzo szybką zapiekankę ze szparagami, która jak się później okazało wyszła bardzo smaczna.  



Składniki: 
Pęczek szparagów zielonych
5 średnich  ziemniaków
20 dag szynki wiejskiej wędzonej
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1/4 gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli ziołowej
20 dag ostrego sera żółtego

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy całości w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Szynkę kroimy w słupki i podsmażamy na małej ilości oleju, odstawiamy na bok.
Szparagi myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 3min. następnie hartujemy zimną wodą.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy, dodajemy mleko, doprawiamy gałką, solą ziołową, intensywnie mieszając zagotować, odstawić.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, posypujemy szynką i pokrojonymi w słupki szparagami  czynność powtarzamy. Na koniec polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 20 min. Smacznego



wtorek, 20 maja 2014

Szynka peklowana pieczona

Świetna domowa wędlina na którą warto poczekać nawet 5 dni. 


Składniki:
1kg chudej i w jednym kawałku szynki
60 g ( 5 -6 łyżeczek) soli peklową
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1o ziarenek pieprzu czarnego w ziarnach
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki przyprawy lub marynaty do mięs

Przygotowanie:
W garnku zagotować litr wody z  dodatkiem liści laurowych, ziela i pieprzu, wystudzić.
Do zimnej zalewy dodać sól peklową. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni  pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po tym  czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe.

niedziela, 11 maja 2014

A' la grecka

 Dziś coś na szybko a' la grecka sałatka z miksu sałat dobra na każdą okazję zdrowo i kolorowo :)


Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
1 opakowanie miksu sałat
1 ogórek zielony
2 pomidory
4 duże rzodkiewki
1 mała czerwona cebula
Garść czarnych oliwek
Ser feta 

Sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oliwy z oliwy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Pieprz czarny  do smaku

 Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszaj (polej nim sałatkę 10 minut przed podaniem)
Sałatę rozsyp na półmisku, warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą, na wierzchu rozłóż pokrojony ser feta i oliwki, całość polej przygotowanym sosem i delikatnie przemieszaj.