piątek, 18 lipca 2014

Sałatka do grilla a"la szopska

Weekend się zaczyna, więc czemu by nie pogrillować zwłaszcza gdy pogoda ostatnio sprzyja a pomysłów na sałatki nie brakuje ; )



Składniki:
  • 1 ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • Opakowanie sera sałatkowego słonego
  • Garść oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W szklanym półmisku układamy (z połowy warzyw) 1 warstwę pokrojonych ogórków i warstwę pomidorów, zakrywamy startym na dużych oczach tarce serem, doprawiamy pieprzem.
  Czynność powtarzamy  kończąc na startym serze. Na koniec posypujemy pokrojonymi oliwkami.
W szklance mieszamy oliwę z octem i przeciśniętym czosnkiem. Gotowym sosem polewamy sałatkę 10 min. przed podaniem.



czwartek, 17 lipca 2014

Penne z mascarpone i pieczarkami

 Obiad  dla czterech osób w 20 min za jedyne 15 złotych Polecam :)



Składniki:
  • 400g makaronu penne
  • 500g pieczarek
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • szczypior
  • Sól, świeżo mielony pieprz 
  • 1 łyżka oleju

 Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić na plastry. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki tak długo aż uzyskają złoty kolor, doprawiamy do smaku solą i pierzem, odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu. Do pieczarek dodajemy serek, podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy a gdy serek się roztopi dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem według uznania, mieszamy razem. Gotowy posypujemy posiekanym szczypiorem.


czwartek, 10 lipca 2014

Pomysł na przekąskę - kolację


 Wczorajsza moja kolacja. Lekkie, pożywne i kolorowe grzaneczki.  Pychotka polecam.












Składniki 3-4 osób
Bagietka
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka w kawałkach
Suszone pomidory w zalewie
Czarne oliwki
 20 dag  sera żółtego

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy. Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Gotowym masłem smarujemy pieczywo. Na wysmarowanym masłem pieczywie układamy odsączonego tuńczyka, pokrojone pomidory i oliwki . Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach ser i całość zapiekamy w piekarniki nagrzanym do 190 stopni C. przez  ok. 10 min.



poniedziałek, 7 lipca 2014

Domowa wędlina- schab gotowany

 Bardzo chuda ! domowa wędlinka super sprawdza się nie tylko na kanapki ale również   w galarecie czy też na ciepło, wystarczy tylko zrobić sosik np. chrzanowy. Super sprawa polecam.


Składniki:
1 - 1,30 kg schabu
5 łyżeczek soli peklowej
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
4 ząbki czosnku
1 litr wody

Przygotowanie:
W litrze wody zagotować przyprawy ziele, pieprz i liść laurowy, wystudzić. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać zimną zalewą, dodać ząbki obranego czosnku, wstawić do lodówki na 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po 5 dniach mięso wyciągamy z zalewy znowu osuszamy i wkładamy do nagrzanej do 80 stopni C wody. Schab sparzamy przez 1,5 godziny w tej samej temperaturze, nie gotujemy. Sparzony schab schładzamy i gotowe. 



wtorek, 1 lipca 2014

Zapiekanka z klopsikami i kaszą

Klopsikowo i bardzo zdrowo :) Ostatnio w moim domu gości często kasza klopsy i sos, co bardzo mnie oczywiście cieszy, ale dziś dla odmiany  zrobiłam zapiekankę z tych oto składników i  wyszło bardzo bardzo mniam .. :)



Bardzo szybka, prosta i smaczna zapiekanka.






Składniki:
80 dag mięsa mielonego  np. szynki
3 woreczki kaszy gryczanej prażonej
3/4 szklanki bułki tartej domowej roboty lub 1 kajzerkę
1 duże jajko
1 cebula
1 śmietana 18% (200-250ml.)
1,5 kostki bulionowej
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w garnku z dodatkiem kostki bulionowej przez 20 min.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odmoczoną w wodzie bułkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku ( możemy dodać też inne przyprawy do mięsa)  Całość wyrabiamy razem, formujemy w rękach klopsiki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na rumiany
 kolor, odkładamy na drugą patelnie lub talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku pieprzem i podsmażamy razem.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego układamy na niej klopsiki i polewamy całość wymieszaną śmietaną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C . przez 30 min.