niedziela, 14 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka


     Szybki przepis na świąteczne  ciasteczka Znalazłam go w jakieś gazecie parę lat temu. Od tamtego czasu używam go na każde święta jest prosty i mało czasochłonny. Lubię go za to, że szybko zagniatam ciasto a resztę robią moi kuchenni pomocnicy.

 Składniki:
  • - 0,5 kg mąki pszennej 
  • - 150g masła
  • - 150g cukru
  • - cukier waniliowy
  • - 2 jajka
  • - łyżeczka proszku do pieczenia  

Do dekoracji  użyłam: gotowych pisaczków do dekoracji i koralików.

Masło rozpuścić, ostudzić. Ostudzone masło utrzeć na puszystą pianę z cukrem i jajkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, wyciąć ciasteczka i nakłuć widelcem.Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem a następnie  piec  w 160 stopniach przez 15 min.


  
  
                                                                                                
                                             

środa, 10 grudnia 2014

Surówka z marchwi i pora


Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 zielono- żółtej części pora
  • 1 i 1/2 jabłka 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu 
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Marchew i jabłko ścieramy na małych oczkach, dodajemy pokrojonego drobno pora. Doprawiamy  jogurtem, cukrem i sokiem do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe.

piątek, 5 grudnia 2014

Kolorowy ryż curry


 Tym razem zamiast ziemniaków do obiadu, których po prostu zapomniałam kupić zrobiłam ryż z dodatkiem curry i warzyw jakie posiadałam  w domu. Wyszło bardzo smacznie zdrowo, kolorowo i orientalnie.


Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 zielono- żółtej części pora
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki curry.
Warzyw kroimy w drobne słupki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy odsączony ryż i doprawiamy całość solą, pieprzem, czosnkiem. Można dodać  jeszcze odrobinę przyprawy curry, wszystko razem wymieszać i podsmażać przez chwilę razem.