środa, 25 marca 2015

Lekki obiad


 Dorsz w świeżych ziołach z dodatkiem dużej ilości cytryny, którą przechodzi cała ryba. Bardzo smaczny i z całą pewnością lekki obiad. Polecam

Składniki:
  • Płat świeżego dorsza ze skórą ok 400g
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka pietruszki 
  • Skórka z połowy cytryny 
  • Sok z  połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska 
  • pieprz czarny

Przygotowanie:
Płat ryby myjemy, kroimy na porcję i porządnie solimy.
Zioła siekamy i mieszamy ze skórką cytryny, sokiem i oliwą.
Rybę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zamarynowane porcje ryby zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 min. nagrzanego do 180 stopni.
Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką .

piątek, 13 marca 2015

Placuszki z kaszy manny

Przepis, który polecała moja koleżanka z pracy. Jak usłyszałam, że placki z kaszy to pomyślałam, że to coś dla mnie więc muszę wypróbować. Przepis okazał się bardzo trafiony. Placuszki wyszły bardzo smaczne, lekkie, idealne na śniadanie.  Najlepiej smakują z jogurtem i owocami lub z powidłami.



Składniki:
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Kaszę zlewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 0,5 godz.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do kaszy a białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do kaszy. Do całości dodajemy jeszcze cukier i dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na suchej patelni. Podajemy według uznania. 

czwartek, 12 marca 2015

Szybka sałatka z rukoli


Tak naprawdę to do rukoli dodałam to, co miałam aktualnie w lodówce tak żeby było lekko zdrowo i pożywnie.



Składniki:
Rukola 
Pomidorki cherry 
Ogórek świeży
Kiełki rzodkiewki
Mini kuleczki  mozzarelli 
Słonecznik łuskany

Sos:
2 części oliwy z oliwek ( 2 łyżki)
1 część octu balsamicznego ( 1łyżka)

Opcjonalnie:
Czosnek granulowany
Pieprz czarny 
Oliwki 

 Przygotowanie:
Słonecznik ( na pół opakowania użyłam 1 łyżkę) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 min.
Rukolę rozsypujemy na półmisku, posypujemy pokrojonym w paski ogórkiem, przekrojonymi na pół  pomidorkami, kiełkami rzodkiewki. Na koniec dodajemy mozzarelle, odcedzone pestki słonecznika i polewamy przygotowanym sosem.
Opcjonalnie można doprawić pieprzem i czosnkiem.

poniedziałek, 2 marca 2015

Surówka z czerwonej kapusty


  





Razem z tym przepisem czerwona kapusta na zawsze zagościła na naszym stole. Jest pyszna lekka i chrupiąca.
 Składniki:
1/4 główki malutkiej czerwonej kapusty
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich
7 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
Pieprz czarny mielony

Kapustę siekamy na szatkownicy lub w robocie kuchennym.
Posiekaną kapustę zalewamy wrzątkiem na ok. 0,5 min. i przelewamy na sito, dokładnie odsączamy.
Przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i za pomocą dłoni lekko ugniatamy aby jeszcze bardziej zmiękła.
jabłko obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty.
Całość doprawiamy dużą ilością oleju i pieprzu ( powinna być mokra i dość pieprzna)   
Na koniec surówkę posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe. Smacznego :)