Dorsz w świeżych ziołach z dodatkiem dużej ilości cytryny, którą przechodzi cała ryba. Bardzo smaczny i z całą pewnością lekki obiad. Polecam
- Płat świeżego dorsza ze skórą ok 400g
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 pęczka pietruszki
- Skórka z połowy cytryny
- Sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Płat ryby myjemy, kroimy na porcję i porządnie solimy.
Zioła siekamy i mieszamy ze skórką cytryny, sokiem i oliwą.
Rybę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zamarynowane porcje ryby zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 min. nagrzanego do 180 stopni.
Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką .