W soboty zawsze poświęcam więcej czasu na upichcenie czegoś smacznego mojej kochanej rodzince.
Pierogi okazały się strzałem w dziesiątkę. Zniknęły w mgnieniu oka. Następnym razem zrobię z 1,5 porcji.
Polecam, bo żadne kupione nie dorównają tym domowym, nawet jak czasami nam trochę nie wyjdą:)
Składniki na farsz:
-1kg mięsa szynki lub łopatki
-20 dag słoniny
-1 duża marchewka i pietrucha.
-1duża cebula.
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie.
Składniki na farsz (mięso, warzywa, przyprawy: sól, pieprz, liść i ziele) gotujemy w garnku ok.2 godzin. Ja robię to dzień wcześniej wtedy mam mniej pracy. Słoninę z cebulą podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki wystudzone mielimy w maszynce lub robocie kuchennym. Doprawiamy i mamy gotowy farsz.
Składniki na ciasto:
-1kg mąki pszennej
-0,5 kostki margaryny lub 50ml. oleju rzepakowego
-ok.0,5l ciepłej wody
-łyżeczka soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę ( lub olej) Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie bardzo miękkie i elastyczne. Przykrywamy folią żeby nie wysychało. Dzielimy ciasto na niewielkie kulki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy dość cienkie placki. Z ciasta wycinamy kółka i nadziewamy farszem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz