Dziś dla odmiany polecam coś zdrowego i pożywnego. Idealne do szkolnej śniadaniówki . Ciasteczka są kruche i bardzo słodkie. Dzieciaki takie kochają:)
Składniki:
- 200g płatków owsianych górskich
- 50g otrąb owsianych
- 100g masła
- 60 g cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy płatki, otręby i smażymy aż zbrązowieją. Na koniec dodajemy rodzynki. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce przygotować mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dosypujemy ostudzone płatki, wlewamy zburzone jajka i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przekładamy na mocno oprószoną mąką stolnice. Przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować na ok. 4 mm placek .Wycinamy kółka, układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy 15 min w 160 stopniach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz