czwartek, 3 stycznia 2013
Domowy rosół z kluseczkami
Jak zrobić domowy rosół tak żeby nie był mętny i smaczny jak u mamy. Oto prosty ale niekoniecznie szybki przepis na przysmak chyba wszystkich dzieci. Moje dzieci tolerują tylko rosół i pomidorową. Dlatego dla odmiany często gotuję rosół z kluseczkami. Tajemnica tego przepisu tkwi w sposobie i czasie gotowania. Nie można doprowadzić do tego żeby nasz rosół za mocno się zagotował. Gotujemy go na bardzo wolnym ogniu bez zbędnych dodatków vegety czy bulionetek. Same warzywa.
Składniki;
3 ćwiartki z kurczaka obrane ze skórki
pęczek włoszczyzny
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Składniki na kluseczki:
1 jajko 3 łyżki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Bierzemy duży garnek, zagotowujemy ok 5 l. wody. Wkładamy obraną włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Dodajemy ćwiartki, doprawiamy solą i pieprzem. zostawiamy bulgoczący rosół na ok. godzinę aż mięso zmięknie. Gotowe
Kluski:
W dużym kubku rozcieramy na gładką masę jajko z mąką. W garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody z góry lejemy gotowe ciasto i powoli mieszamy łyżką. Kluski są gotowe po wypłynięciu na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz