czwartek, 3 stycznia 2013

Domowy rosół z kluseczkami



Jak zrobić domowy rosół tak żeby nie był mętny i smaczny jak u mamy. Oto prosty ale niekoniecznie  szybki przepis na przysmak chyba wszystkich dzieci. Moje dzieci tolerują tylko rosół i pomidorową.  Dlatego dla odmiany często gotuję  rosół z kluseczkami. Tajemnica tego przepisu tkwi w sposobie i czasie gotowania. Nie można doprowadzić do tego żeby nasz rosół za mocno się zagotował. Gotujemy go na bardzo wolnym ogniu bez zbędnych dodatków vegety czy bulionetek. Same warzywa.


Składniki;
3 ćwiartki z kurczaka obrane ze skórki
pęczek włoszczyzny
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki 
sól i pieprz do smaku

Składniki na kluseczki:
 1 jajko 3 łyżki mąki
szczypta soli

Przygotowanie:
Bierzemy duży garnek,  zagotowujemy ok 5 l. wody. Wkładamy  obraną włoszczyznę, ziele i liście laurowe.  Gotujemy na wolnym  ogniu przez ok.20 minut. Dodajemy ćwiartki, doprawiamy solą i pieprzem. zostawiamy bulgoczący   rosół  na ok. godzinę aż mięso zmięknie. Gotowe

Kluski:
W dużym kubku rozcieramy na gładką masę jajko z mąką. W garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody z  góry lejemy gotowe ciasto i powoli mieszamy łyżką. Kluski są gotowe po wypłynięciu na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz