piątek, 29 marca 2013

Sałatka obiadowa




         Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną sałatkę  obiadową to każdemu  polecam sałatkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora i czerwonej papryki.
          Długo zastanawiałam się nad tym czy wystawić ten przepis, czy nie jest  zbyt banalny i  kiedy tak  zajadałam się  tą  sałatką stwierdziłam, że  właśnie taki ma być ten blog prosty, banalny, ale smaczny.

Składniki:
  • 0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 0,5 papryki słodkiej czerwonej
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 dużego jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
 Kapustę i warzywa kroimy na drobno. Dodajemy jogurt , majonez . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe.

środa, 27 marca 2013

Pasztet wieprzowo-drobiowy

 W tym roku na święta stawiam na pasztety. Pierwszym upieczonym  przeze mnie pasztetem jest właśnie ten oto może niezbyt ładny, ale jakże smaczny  pasztet wieprzowo- drobiowy. Powiem szczerze  nigdy nie kupuje pasztetów w sklepie i  chyba wszyscy wiedzą dlaczego;) a dziś z czystym sumieniem mogłam dać go swoim dzieciom. 





 Składniki na blaszkę keksową
70 dag mięsa wieprzowego np łopatki
0,5 kg mięsa drobiowego np. z kurczaka ( ja dodałam dwa udka z rosołu)
1  pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
2  bułki kajzerki
2 jajka
Przyprawy, liść laurowy, ziele, 0,5 łyżeczki  gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Przygotowanie
1 Mięso ugotowałam z pęczkiem włoszczyzny i przyprawami - zielem,  liściem i solą.
2. Cebulę podsmażyłam na smalcu.
3. Bułki odmoczyć w wodzie.
4. Wszystkie składniki  ( bez selera i pora) zmieliłam  razem w robocie kuchennym ewentualnie można zmielić w maszynce do mięsa.
5 Do zmielonej masy dodałam jajka, doprawiłam solą pieprzem i gałką, wymieszałam wszystko razem. (Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać 0,5 szkl. wywaru z mięsa)
6. Przełożyłam  do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
7. Nacięłam kilka razy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę
8 Upieczony pasztet schłodziłam w lodówce





wtorek, 19 marca 2013

Żurek wielkanocny




Moja propozycja żurku na wielkanocny stół jest bardzo prosta i jednocześnie smaczna .
Zakwas to moim zdaniem podstawa, odrobina wędzonki, garść grzybów no i biała kiełbasa.
 To wszystko sprawia, że święta stają się wyjątkowe i niezapomniane.

Składniki na ok. 5 l. Żurku

Pęczek włoszczyzny
20- 30 dag wędzonki lub boczku
6 małych  pętek białej kiełbasy
250 ml. zakwasu do żurku
Garść suszonych grzybów
1 cebula
0,5 małej śmietany 18%
Jajka na twardo
Przyprawy:liść laurowy, ziele, majeranek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,

Wykonanie:
1. Włoszczyznę ugotować  z zielem, liściem i odmoczonymi grzybami.
2  Cebulę podsmażyć, dodać pokrojony boczek, kiełbasę, wszystko razem zarumienić i dodać do wywaru.
3 Dodać zakwas.
4 Doprawić według uznania solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.
5. Żurek odstawić do wystudzenia i zaciągnąć śmietaną.
6. Podawać z ugotowanym jajkiem

Rada: Żeby żurek był  jeszcze bardziej syty można  dodać ziemniaki i 1 opakowanie żurku z torebki.

poniedziałek, 18 marca 2013

Ciasteczka z brzoskwinką



Przepis pochodzi z gazety Smaki życia  http://mojesmakizycia.pl/  Na pierwszy rzut oka  wydawało nam się, że jest dziwny, bo myśleliśmy że to jajka sadzone, ale mój starszy bystry syn uświadomił mi, że to brzoskwinie a nie jajka. Brawa dla niego bo przepis jest naprawdę niezły i do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka są kruche, bardzo słodkie ( dałabym mniej cukru) a duża ilość rodzynek sprawia, że ciastka są lekko bakaliowe. Polecam


Składniki na ok 15 ciasteczek:
100g masła
170gcukru
1 jajko
200g rodzynek
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem i dekoracja:
350g serka śmietankowego
2-3 łyżki cukru pudru
sok z 0,5 cytryny
150 ml.. śmietany kremówki
1 puszka brzoskwiń w syropie

1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą  masę, dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz .
2. Rodzynki  mocz w ciepłej wodzie  a po chwili odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym. Wrzuć do masy i wymieszaj.
3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i zagnieć szybko ciasto
4. Odrywaj po kawałku ciasta i spłaszczaj ręką nadając ciastkom swój kształt.
5. Piecz w 180 stopniach przez 15 min.
6. Przygotuj krem. Utrzyj serek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ubij śmietanę i dodaj do serowej masy . Powstałym kremem posmaruj ciasteczka a na wierzchu połóż ścięte czubki brzoskwiń


środa, 13 marca 2013

Ryż smażony z warzywami



 Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu wegetariański ryż.
 Przypominający smakiem chiński ryż z warzywami. Doskonały do dań mięsnych jak i również w wersji bezmięsnej.  Nic prostszego nie znalazłam  w żadnej kuchni.
Nic tylko jeść i  chudnąć:)

 Czas przygotowania; 30 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

 
Składniki;
1 paczuszka ryżu
0,5 op. mieszanki warzywnej 6 składnikowej
Przyprawy : vegeta, czosnek granulowany, pieprz, 0,5 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować z kurkumą.
2. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i odcedzić na sicie.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać warzywa, podsmażyć.
5.  Do warzyw dodajemy ryż, doprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Smażymy przez ok. 5 minut  ciągle mieszając. Smacznego

Świąteczny indyk w sosie chrzanowym


Myślę że na każdym wielkanocnym stole powinno znaleźć się coś wyjątkowego  i indyk do takich dań należy.  Do tego sos chrzanowy na zaostrzenie  smaku . Idealna kompozycja na świąteczny obiad.





Składniki:
70 dag. piersi z indyka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
4 łyżeczki chrzanu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Indyka natrzeć solą, pieprzem, nakłuć nożem kilka razy a w powstałe otwory wcisnąć ząbki czosnku. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
2.  W piekarniku nagrzanym do 180 stopni  pieczemy mięso przez 45 min. od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
3. W rondelu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
4.  Dodać mleko, chrzan, pieprz, gałkę. Zagotować ciągle mieszając.
Powstałym sosem polać mięso.

sobota, 9 marca 2013

Zupa brokułowa z grzankami

Zupa może banalna, ale pomysł dobry na przemycenie zielonego warzywa do żołądka naszego szkraba.
Moich dwóch synów na sam widok brokułów mówią ble:)
 Zupa w postaci kremu i do tego grzaneczki przechodzi im przez gardła prosto do żołądków i oto nam mamom chodzi ...


Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności:  bardzo łatwe

Składniki:
Pęczek włoszczyzny
0,5 kg brokułów
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 l . wywaru z włoszczyzny
sól, pieprz
3- 4  łyżki śmietanki 18% UHT
Bułka wrocławska na grzanki

Przygotowanie :
1. Ugotuj włoszczyznę w 2 l. wody.
2. Brokuł umyj i rozdziel na małe różyczki.
3. Czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło i podsmaż czosnek . Dodaj różyczki brokuła i chwilę    podsmaż  ciągle mieszając.
4. Całość zalej wywarem  i gotuj aż brokuły zmiękną.
5. Odstaw zupę do przestygnięcia, potem  zmiksuj, dopraw solą pieprzem i  zaciągnij śmietaną.
6. Z bułki zrób grzanki w tosterze i pokrój w kostkę . Smacznego


czwartek, 7 marca 2013

Klops z jajkiem


Czas przygotowania : 1,5 godziny
Stopień trudności: Bardzo łatwe

Składniki:
80 dag mięsa mielonego np. z łopatki
2 kajzerki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
4 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso wymieszać z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami . Dodać 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.
2.  Jajka ugotować i obrać.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę mięsa rozłóż na dnie i rozpłaszcz dłonią. Ułóż jajka po środku i przykryj pozostałą częścią mięsa.  Uformuj klopsa i posyp  bułką tartą. Piec przez 50 min na środkowej półce.

sobota, 2 marca 2013

Kurczak nadziewany cytrynami


Kolejna sobota i kolejny przepis na rodzinny obiad. Przepis ten sprawdzałam już kilka razy i muszę powiedzieć, że jest to coś  innego od standardowego kurczaka w przyprawach i naprawdę sama się zdziwiłam, że  moim dzieciom smakuje. Kurczaczek fajnie przechodzi ziołami i ma lekko  cytrynowy posmak, do tego pieczone ziemniaczki -naprawdę  super.

 Składniki:

- 1 cały kurczak
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
- 2 cytryny
- 4 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:
Natrzyj kurczaka solą, pieprzem i ziołami . Przykryj i wstaw  do lodówki na dwie godziny. Zagotuj garnek z osolonej wody, wrzuć do niej cytryny i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez chwilę, a następnie odlej wodę. Jeszcze gorące cytryny nakłuj wykałaczką każdą po kilka razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze i natrzyj olejem. Nafaszeruj kurczaka ząbkami czosnku i całymi cytrynami. Umieść na blasze i obłóż ziemniakami pokrojonymi na ósemki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny