sobota, 2 marca 2013
Kurczak nadziewany cytrynami
Kolejna sobota i kolejny przepis na rodzinny obiad. Przepis ten sprawdzałam już kilka razy i muszę powiedzieć, że jest to coś innego od standardowego kurczaka w przyprawach i naprawdę sama się zdziwiłam, że moim dzieciom smakuje. Kurczaczek fajnie przechodzi ziołami i ma lekko cytrynowy posmak, do tego pieczone ziemniaczki -naprawdę super.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
- 2 cytryny
- 4 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Natrzyj kurczaka solą, pieprzem i ziołami . Przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny. Zagotuj garnek z osolonej wody, wrzuć do niej cytryny i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez chwilę, a następnie odlej wodę. Jeszcze gorące cytryny nakłuj wykałaczką każdą po kilka razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze i natrzyj olejem. Nafaszeruj kurczaka ząbkami czosnku i całymi cytrynami. Umieść na blasze i obłóż ziemniakami pokrojonymi na ósemki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny
Cytrynami jeszcze nie nadziewałam. Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń