Po dłuższej przerwie wracam do dań regionalnych i swojskich. Pierogi z kaszą do takich dań należą.
Czy to będzie kasza jaglana, gryczana, czy jęczmienna, to i tak wyjdzie nam bardzo lekkie zdrowe i pożywne danie. Gorąco polecam zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.
Składniki na ok. 30 pierogów
Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
Bardzo ciepła woda ok. 250 ml
1/4 kostki margaryny
Sól do smaku
Farsz:
Torebka kaszy jęczmiennej ugotowanej według przepisu
100g podgrzybków suszonych
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie: składniki na ciasto zagniatamy tak by powstała nam bardzo miękka i elastyczna kulka ciasta. Odmoczone grzyby gotujemy do miękkości. Czosnek i cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno grzyby i kaszę. Wszystko doprawiamy do smaku i podsmażamy przez ok 10 min.
Gotowym farszem nadziewamy ciasto na pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 min.
Na koniec polewamy podsmażoną cebulką. Smacznego
Nie jadłam z takim farszem, ale czuję, że by mi posmakował!
OdpowiedzUsuń