wtorek, 29 października 2013

Zalewajka




Rosół, pomidorowa, żurek i zalewajka, która w smaku przypomina nam połączenie żurku z grzybową.
To zupy, które tolerują moje dzieciaki i sama się dziwię, czemu tak jest bo zdawałoby się, że zupa ze składu nie przypomina zupki dla dzieci a jednak smakiem trafiona w gust.


Składniki:
0,5 ziemniaków
1 l. wywaru mięsnego ja użyłam  kostki mięsnej
20 dag kiełbasy
1 marchewka 
1 pietruszka
Mały seler
2 cebule 
4 ząbki czosnku
0,5 l. żurku z torebki
Garść suszonych grzybów
Majeranek, pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
1.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
2 Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki, grzyby i  gotujemy do miękkości. 
3. Na patelni podsmażamy cebule z kiełbasą i dodajemy do garnka. 
4. Dodajemy rozprowadzony w zimnej wodzie żurek.
5. Doprawiamy wyciśniętym lub startym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem
6. Całość gotujemy przez chwile i gotowe.
Podawać z pieczywem.

poniedziałek, 28 października 2013

Cannelloni z mięsem

Czasem, kiedy ogarnia mnie chęć wyciszenia się idę do kuchni i spędzam tam dłuższy czas na przygotowanie czegoś smacznego.
 Akurat pod ręko miałam mięso, które zostało mi z wcześniejszego obiadu. Dodałam trochę pomidorów, ugotowałam  makaron cannelloni i nafaszerowałam go mięsem.
Całość polałam beszamelem, posypałam serem i zapiekłam w piekarniku.
Trochę czasu mi to zajęło, ale warto było.


Składniki:
0,5 opakowania makaronu cannelloni
30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 puszka pomidorów lub  2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku, papryka ostra, zioła np. bazylia do smaku
20 dag sera żółtego lub parmezanu .

Składniki na beszamel
250 ml. mleka
2 czubate łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Sól do smaku

Przygotowanie:
1 Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, przyprawy według uznania, pomidory i wszystko razem dusimy przez ok. 15 min. Odstawiamy na bok
2. Makaron gotujemy przez 3 min. w osolonej wodzie. Po tym czasie makaron przekładamy do miski z zimną woda, żeby nam się nie posklejał.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do gotowej zasmażki dodajemy mleko doprawiamy solą,  gałką muszkatołową, cały czas mieszając zagotowujemy.
4. Makaron nadziewamy mięsem i układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
5. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 min.


niedziela, 27 października 2013

Zupa krem z dyni


Zupa z dyni do tej pory kojarzyła mi  się z bardzo mdłą papką, którą pamiętam z dzieciństwa. Otóż okazuje się, że w dzisiejszych czasach można przyrządzić ją zupełnie w inny sposób - moim zdaniem smaczniejszy, a świadkami tego może być moja rodzinka.



Składniki dla 4 osób
1 kg dyni
1 cebula
4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu z kostki lub wywaru z włoszczyzny
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku.
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
1. Dynie obieramy z twardej skóry i wybieramy miąższ, kroimy w dużą  kostkę.
2.Cebule i czosnek dusimy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i podsmażamy  razem  do momentu  zarumieni się składników.
3.Podsmażoną dynie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i  zalewamy bulionem.
4.Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
5. Gotową zupę miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i śmietaną
6. Podajemy z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami  dyni.

środa, 23 października 2013

Domowe hamburgery


 Moje dzieci uwielbiają  fast- foody, ale ja raczej omijam je szerokim łukiem. Jestem zwolenniczką zrób to sam, bo nie ma  w tym nic skomplikowanego a  przynajmniej  wiem, co jedzą moje dzieci.
I muszę powiedzieć, że sprawiłam im tego dnia wielką frajdę 

Składniki na 6 hamburgerów:
40dag mięsa mielonego wołowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy ostrej 
Sól i pieprz do smaku.
 6 bułek  kajzerek 
Sałata, pomidor, ogórek, ketchup

Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jajko, musztardę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 
Z przygotowanego mięsa rzeźbimy mokrą dłonią płaskie kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.
Bułki porozcinać i podgrzać za pomocą piekarnika. Do ciepłych i chrupiących bułek dodajemy usmażone kotlety i dekorujemy sałatą, pomidorem, ogórkiem. Na koniec dodajemy ketchup lub inny sos.





czwartek, 10 października 2013

Tarta z kiełbasą i brokułem

 Miłośniczką tart wytrawnych nie jestem, ale lubię zjeść od czasu do czasu coś innego. Jest to moja pierwsza tarta, którą zrobiłam i muszę powiedzieć, że jestem z niej dumna i nie mogę się doczekać, kiedy zrobię następną a myślę, że będzie to wersja ze szpinakiem.
Po prostu muszę jej spróbować:)

Składniki: (na tartę średnicy 24 cm)

1 pełna szklanka mąki pszennej
80g schłodzonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody
Nadzienie:
30dag kiełbasy krakowskiej lub swojskiej
1/2 brokuła
150g śmietany 18%
3 jajka
2 średnie cebule
 Przyprawy:sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, usyp kopczyk i zrób w nim wgłębienie, dodaj masło pokrojone w kostkę, sól i wbij jajko. Zagarniaj palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem.
2. Wlej łyżkę wody i szybko połącz składniki w jednolitą masę.
3. Zawiń kulę ciasta w folie spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
4. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawiń ciasto na wałek i przenieś do formy. Wyłóż dno i boki formy ciastem. Spód tarty podziurkuj widelcem i odstaw do lodówki.
5. Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój w kostkę i plasterki.
6. Różyczki brokuła blanszuj (Zanurz we wrzątku na ok minute )
7. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni.
8. W misce połącz śmietanę z jajkami  i dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
9. Dno tarty wyłóż cebulą, brokułami i zalej śmietanową mieszanką. Udekoruj plasterkami kiełbasy.
10. Zapiekaj w rozgrzanym piecu do 190 stopni przez 30 min.




poniedziałek, 7 października 2013

Dżem pomarańczowo - dyniowy


Korzystając z początku jesieni i pięknych dyni, jakich mamy  na rynkach i bazarach.
Resztkami chęci na robienie przetworów w tym roku. Zrobiłam coroczny dżem  pomarańczowo - dyniowy, który bardzo lubię i bez którego nie wyobrażam sobie śniadania. 
Naleśników czy wiejskiego twarożku polanego tą słodkością.




Składniki na 7 słoiczków dżemu.

2 kg dyni ( Ja kupiłam całą dynie ważyła 3,5 kg. Po obraniu zostało mi  2kg)
9 pomarańczy
75 dag cukru

Przygotowanie:

1.Obraną dynie ścieramy na tarce o małych oczkach lub żeby było szybciej  w robocie kuchennym.
2. Startą dynie zasypujemy cukrem i odstawiamy  na godzinę.
3. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i szorujemy tak jak to się zwykle robi przy cytrusach.
4. Ścieramy skórki ze wszystkich pomarańczy.
5. Obieramy pomarańcze ze wszystkich skórek. (Do dżemu wybieramy sam miąższ)
6. Po godzinie mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do garnka z grubym dnem.
7. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
8. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem na 10 min.

piątek, 4 października 2013

Udziec z indyka w gruszkach


Ten piękny kawał mięsa to udziec z indyka, który zamarynowałam w ostatni piątek, a upiekłam w sobotę. Dzięki czemu mięso wyszło bardzo kruche i smaczne.
Do tego dodałam bardzo twarde zielone gruszki, co spowodowało że sos który
powstał z mięsa był lekko słodkawy.
Całość bardzo smakowała mojej rodzince.

Składniki:

1 cały udziec z indyka (ok.1,5 kg)
4 twarde gruszki
3 ząbki czosnku
Garść majeranku
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso należy nasmarować solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i odstawić  do lodówki na noc.
2. Na drugi dzień mięso podsmażamy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
3. Przekładamy do głębszego garnka lub jeśli jest to głęboka patelnia zostawiamy.
4. Podlewamy wodą  i dusimy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu doglądamy i dolewamy brakującej wody. 
5. Dodajemy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze całość przez ok 1godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające.