niedziela, 27 października 2013

Zupa krem z dyni


Zupa z dyni do tej pory kojarzyła mi  się z bardzo mdłą papką, którą pamiętam z dzieciństwa. Otóż okazuje się, że w dzisiejszych czasach można przyrządzić ją zupełnie w inny sposób - moim zdaniem smaczniejszy, a świadkami tego może być moja rodzinka.



Składniki dla 4 osób
1 kg dyni
1 cebula
4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu z kostki lub wywaru z włoszczyzny
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku.
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
1. Dynie obieramy z twardej skóry i wybieramy miąższ, kroimy w dużą  kostkę.
2.Cebule i czosnek dusimy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i podsmażamy  razem  do momentu  zarumieni się składników.
3.Podsmażoną dynie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i  zalewamy bulionem.
4.Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
5. Gotową zupę miksujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i śmietaną
6. Podajemy z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami  dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz