Dziś w naszym domu zapachniało świętami :) Świąteczne ciasto na pierniki, które przyrządzamy według naszej starej rodzinnej receptury przynajmniej 3 tygodnie przed świętami. Dzięki długiemu leżakowaniu nasze pierniki są bardziej aromatyczne i wyjątkowe. Samo pieczenie pierników powinno odbywać się 2 tygodnie przed świętami i przy prawidłowym szczelnym przechowywaniu pierniki będą bardziej miękkie.
Samo ciasto wbrew pozorom jest proste, trzeba tylko poświęcić mu trochę czasu.
Przepis który podaje wystarcza mi na 1 duży piernik i na dwie puszki małych pierniczków.
Można zrobić z połowy i to w zupełności wystarczy dla 4 osobowej rodziny.
Przepis który podaje wystarcza mi na 1 duży piernik i na dwie puszki małych pierniczków.
Można zrobić z połowy i to w zupełności wystarczy dla 4 osobowej rodziny.
- 1 kg mąki
- 1 kasia
- 0,5 kg miodu (prawdziwego)
- 2 przyprawy do pierników
- 1i 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
1.Miód, kasie i 1szkl. cukru rozgrzać w rondelku, dodać przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać.
3. Do dużej miski wlewamy przestudzoną mieszankę, dodajemy łyżkę kakao.
4. Sięgamy po mikser i stopniowo dodajemy mąkę na przemian z jajkami, przez cały czas miksując tzn. dopóki się da. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste musimy zmienić mieszadła lub mieszać za pomocą drewnianej łyżki .
5. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się całkowicie rozpuści po czym dodajemy taką samą ilość ciepłej wody co mamy karmelu i dokładnie mieszamy (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Rozcieńczony karmel wlewamy do ciasta i mieszamy.
6. Na koniec w mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do ciasta i mieszamy razem.
7. Gotowe ciasto przekładamy do szklanej lub plastikowej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 3 tygodnie. Ciasto im dłużej leżakuje tym jest lepsze.
Po ok.3 tygodniach z gotowego ciasta wyciąć ok 1/8 część i na mocno podsypanej stolnicy rozwałkować cienki placek i wycinać z niego świąteczne kształty. Piec w 160 stopniach przez ok 15 -20 min.
6. Na koniec w mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do ciasta i mieszamy razem.
7. Gotowe ciasto przekładamy do szklanej lub plastikowej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 3 tygodnie. Ciasto im dłużej leżakuje tym jest lepsze.
Po ok.3 tygodniach z gotowego ciasta wyciąć ok 1/8 część i na mocno podsypanej stolnicy rozwałkować cienki placek i wycinać z niego świąteczne kształty. Piec w 160 stopniach przez ok 15 -20 min.
Bez piernika nie ma świąt ;D
OdpowiedzUsuń