Składniki na 8 paluchów:
Ciasto:
- 80dag mąki pszennej
- Paczuszka drożdży suszonych
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 8 parówek
- 10 dag sera żółtego
- Ogórek kiszony, papryka czerwona
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą gładką, elastyczną kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Warzywa i ser kroimy w słupki.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, zgniatamy kilka razy i wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm.
4. Z ciasta wycinamy dość duże prostokąty (5/15 cm) układamy parówkę, ser, warzywa i składamy brzegami do środka.
5. Gotowe paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 min. Powinny się lekko zarumienić.
Dla uzyskania lepszego efektu można posmarować paluchy żółtkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz