wtorek, 12 listopada 2013

Pizza na cienkim i kruchym cieście


Jak to ostatnia powiedzieli moi znajomi  "jak ty to robisz, że zawsze wychodzi ci takie cienkie i 
kruche ciasto. 
W zasadzie to sama nie wiem, ale od lat robię z tego samego przepisu i w ten sam sposób,  który właśnie opublikuje. 


Moja pizza powstała z pieczarek i resztek z obiadu, a był to kurczak pieczony, który rozdrobniłam, podsmażyłam i doprawiłam przyprawą do gyrosa.

Składniki na pizze o wymiarach 40/40:
400g mąki pszennej
40g drożdży świezych
150ml. letniej i przegotowanej wody
jajko
2 łyżki oliwy lub oleju
Sól
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiać przez sito, zrobić dołek, dodać jajko, pokruszone drożdże, olej, sól i ciepłą wodę.
2. Wszystko razem gnieść tak długo, aż ciasto będzie odchodziło nam od rąk i będzie elastyczne.
3. Odstawić do wyrośnięcia na ok.30min.
4. Na obsypanej mąką stolnicy, rozwałkować placek o wielkości blaszki i grubości ok. 3 mm. 
5. Rozwałkowany placek przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę.
6. Posmarować ketchupem i piec przez 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozkładamy przygotowane składniki. W moim przypadku były to pieczarki podsmażone z cebulą, kurczak i starty żółty ser.
7. Wkładamy znowu do pieca na 15 min.


  

Rada:  Żeby ciasto nam szybko wyrosło postawmy miskę z ciastem przykrytą ściereczką  na garnku z gorącą  wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz