Składniki:
2kg skrzydełek
1-2 łyżeczki papryki ostrej (ja ze względu na dzieci dodałam 1 łyżeczkę)
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki oleju
sól
Marynata:
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Skrzydełka umyć i odkroić twardą część i przekroić na dwie części.
2. Osuszyć ręcznikami kuchennymi.
3. Doprawić paprykami, solą i dwiema łyżkami oleju, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc.4. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej skrzydełka.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy.
6. Po 20 min pieczenia skrzydełka smarujemy za pomocą pędzla przygotowaną marynatą, czynność powtarzamy co 10 min. do wyczerpania marynaty.
7. Pieczemy przez 50 min. po tym czasie powinny być spieczone i chrupiące.
Próbowałam iiii pyszne;)
OdpowiedzUsuńprzepis beznadziejny skrzydelka suche mysle ze podana jest za wysoka temperatura pieczenia pieniadze poszly do smieci razem ze skrzydlami nie polecam
OdpowiedzUsuń