Bardzo prosty, a jak smaczny sos śliwkowy idealnie nadający się do mięsa wieprzowego, w moim przypadku była to karkówka zamarynowana dzień wcześniej i upieczona w tradycyjny sposób.
Składniki na sos
- 80g śliwek suszonych bez pestek
- Wywar powstały z pieczenia mięsa lub 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- Pieprz i sól do smaku.
Śliwki kroimy, zalewamy wywarem z mięsa lub bulionem i gotujemy aż zaczną się rozpadać.
(ok. 15 min.) doprawiamy solą i pieprzem . Całość zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą ( 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wodą i dokładnie mieszamy)
czy próbowałaś robić go kiedyś więcej i pasteryzować może? da się przechować dłuższy czas?
OdpowiedzUsuńSzczerze- nie. Może warto spróbować. Nie chcę się tu specjalnie mądrować ale z doświadczenia wydaję mi się, że jest to sos na wywarze z mięsa a taki wywar długo nie postoi.
OdpowiedzUsuń