Odkąd zaczęłam gotować zupy w postaci kremów moje dzieciaki je polubiły i zwróciłam uwagę że nieważne czy to jest krem z brokułów czy z pora to i tak im smakuje. Tajemnica tkwi w tym, że nie wtajemniczam ich z czego został zrobiony dany krem. Stawiam im miseczki pod noski, robię do tego grzanki i jedzą bez marudzenia. Koniec ze znudzoną pomidorówką i rosołem i Alleluja:)
Składniki:
2 duże pory
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła
1l bulionu drobiowego
1 łyżka śmietany18%
2 łyżki oleju
Pieprz świeży mielony
Przygotowanie:
1 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
2. Pory podzielić na pól, dokładnie umyć od środka, pokroić białe i jasno zielone części.
3 W garnku roztopić masło, dołożyć pokrojone pory i ziemniaki, podsmażać na wolnym ogniu, aż warzywa delikatnie zmiękną.
4. Dodaj bulin, gotuj (15 min.) aż ziemniaki zmiękną.
5. Dodaj 2 łyżki oleju.
6. Zupę zmiksuj i zaciągnij łyżką śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz