Urodziny mojego synka i oczywiście tort w moim wykonaniu może nie jest najpiękniejszy, ale sam pomysł z misiami, który wzięłam ze strony pomysłowi.net był super. Synek był zachwycony. Połączenie żelków z białą czekoladą i śmietaną z galaretkami bardzo do siebie pasuje i sprawia, że tort smakuje bardzo oryginalnie i żelkowo : )
Składniki na tort średnicy 23cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodać żółtka, przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w 180 stopniach przez 35 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.
Krem:
400 ml śmietany 30 %
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić a pod koniec ubijania dodać lekko stężałe galaretki, wymieszać
Polewa:
3oog czekolady białej
75 ml. śmietany kremówki
25 dag drobnych żelków
W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i mieszać do momentu całkowitego roztopienia czekolady.
Jeśli polewa wyjdzie nam zbyt gęsta by można było ją łatwo rozprowadzić można dodać odrobinę śmietany.
Dodatkowo:
3/4 szklanki herbaty lub wody z sokiem z cytryny do nasączenia tortu.
Wykonanie tortu:
1. Pierwszy blat tortu nasączyć herbatą.
2. Nałożyć i rozprowadzić połowę kremu.
3. Przykryć drugim blatem i nasączyć go herbatą.
4. Nałożyć i rozprowadzić resztę kremu.
5. Przykryć trzecim blatem i delikatnie nasączyć go.
6. Cały tort wysmarować przygotowaną polewą.
7. Posypać żelkami.
8. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jeśli żelki słabo trzymają się polewy to radzę wstawić tort na ok. 2 godziny do lodówki i jeszcze raz spróbować posypać boki tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz