wtorek, 11 lutego 2014

Risotto z gruszkami




Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
300g ryżu np. arborio
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 lampka wina białego
1l. gorącego bulionu warzywnego
3 średnie gruszki
1-2 łodygi selera naciowego
100 g sera gorgonzola
100 orzechów włoskich lub nerkowca
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony seler, smażymy przez chwilę i dodajemy ryż. Wszystko razem podsmażamy aż ryż zrobi się szklisty. Do całości dodajemy wino i dusimy do momentu odparowania alkoholu.  Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie.  Całość zalewamy częścią gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn, dodajemy resztę bulionu i dusimy aż ryż zmięknie. Gotowe risotto posypujemy pokruszonym serem i orzechami.







1 komentarz: