piątek, 7 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe z nutellą



Takie tam słodkości... :) na dobry początek zbliżającego się tłustego czwartku.
Słodko  zachęcam.. : )

Czas przygotowani : 90 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki: (2o rogalików)
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl. śmietany18%
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 dag drożdży
  • Cukier waniliowy
  • Cukier puder
  • Nutella
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z odrobiną cukru, 1 łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Do  drugiej miski wsyp mąkę dodaj margarynę, żółtko, cukier, cukier waniliowy, resztę śmietany i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrób ciasto ( gdy będzie zbyt ścisłe dodaj śmietany)
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części z 1 części rozwałkuj okrągły placek i wytnij trójkąciki. Połóż  na nich
po łyżeczce czekolady i zwiń rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułóż na blaszce, posmaruj białkiem i piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.C











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz