Kolejny wyrób z szynkowara tym razem z łopatki wieprzowej.
W poszukiwaniu smaku konserwy dobrej jakości z kawałkami mięsa odrobiną tłuszczyku i aromatyczną galaretką, udało się łopatka taka właśnie wyszła. Jedyny minus to trochę mi się rozpadała, ale to dlatego, że zapomniałam rozbić mięso.
Składniki:1 kg łopatki wieprzowej
0,5 szkl. wody przegotowanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki peklo soli
4 łyżeczki żelatyny
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Woreczek
Przygotowanie:
Mięso kroimy w 2 cm. kostkę, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, przekładamy do miski.
Do pół szklanki wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do mięsa.
Dodajemy żelatynę, sól, pieprz, kminek, przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową. Wszystko razem wyrabiamy aż mięso wchłonie całą wodę. Przekładamy (porcjami i ubijamy) do wyłożonego woreczkiem szynkowaru, mięso ściskamy sprężyną i zamykamy szczelnie, wstawiamy do lodówki na noc (min. 12 godz) na drugi dzień wkładamy szynkowar do wysokiego garnka i zalewamy wodą do wysokości pokrywki. Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni C, zmniejszamy gaz do min. i sparzamy szynkowar przez ok.2 godziny. Mięso w środku powinno osiągnąć temperaturę 80 stopni, wtedy możemy wyłączyć gaz. Całość schładzamy do temperatury pokojowej (można wstawić do zimnej wody) Schłodzony wstawiamy do lodówki, na co najmniej 6 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz