niedziela, 23 marca 2014

Klops z jajkiem




Drobiowa wersja naszego klopsa, który super smakuje nie tylko na ciepło, ale i świetnie sprawdza się na zimno np. z pieczywem. Mam tylko jedno uwagę, klops jest w całości z mięsa drobiowego, więc  musimy mieć na uwadze, że dla niektórych może być za suchy, dlatego poleciłabym jakiś sosik.  

Czas przygotowania: 65 min.
Stopień trudności:  B. łatwe

Składniki:
500 g piersi z indyka
500 g piersi z kurczaka
6 jajek
3 łyżki otrębów pszennych lub bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
1-2 łyżki sosu sojowego
Po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
Sól i pieprz do smaku 
 Przygotowanie:
5 jajek ugotować na twardo. Mięso  pokroić i zmielić w malakserze ale nie na miazgę. Dodać jedno surowe jajko, otręby, jedną łyżkę koperku, sos sojowy, doprawić papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dno nasmarowanej formy do pieczenia babki( możemy użyć formy silikonowej, której nie trzeba smarować) wyłożyć warstwą mięsa (1/4) na niej  ułożyć jajka i zakryć dokładnie resztą mięsa. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec przez 50 min.










1 komentarz: