Często kupując jajka zastanawiamy się nad tym, co znaczą te wszystkie cyferki i literki na nich.
Zwłaszcza teraz, gdy zbliżają się święta wielkanocne, na które kupujemy dużo więcej jajek niż w normalne dni. Także warto czasem poświęcić trochę więcej czasu i zwrócić uwagę na to, jakie jajka kupujemy. A zatem jak kupować ?
Najpierw zwracamy uwagę na pierwszą cyfrę oznaczenia, która mówi o tym, w jakich warunkach żyła kura:
„0” – chów ekologiczny – zwierzęta, które zniosły dane jajko były hodowane na świeżym powietrzu z wolnym dostępem do wybiegu oraz były karmione paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
„1” – chów wolnowybiegowy – podobnie jak w przypadku ekologicznego, kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach, natomiast na noc jest zamykana w klatce.
„2” – chów ściółkowy – kura żyje w sztucznych warunkach, w budynkach gdzie zagęszczenie wynosi 25 ptaków m2 ale może chodzić swobodnie i posiada dostęp do piasku i grzęd.
„3” – chów klatkowy – najbardziej nieprzyjazny z możliwych. Zwierzęta spędzają całe swoje życie w ciasnych klatkach stojących na sobie. W takich warunkach kura często nie ma możliwości się obrócić. Będąc tak blisko innych, kury często wzajemnie się dziobią i drapią. Pokarm dostarczany jest sztucznie, wraz z dodatkami w postaci hormonów oraz antybiotyków. Biedne kurki.
Kolejne oznaczenie na które się natkniemy to litery takie jak np. PL- Polska, czyli kraj z jakiego pochodzą nasze jajka a osiem cyfr określa zakład z którego pochodzą jajka.
Często też spotykamy się z takimi oznaczeniami (na opakowaniu) jak:
A, B, C- klasa jajek.
A- czyli świeże- bez uszkodzeń skorupki
B- to jajka niższej jakości
C- nadają się tylko do użytku przemysłowego.
W tych wszystkich oznaczeniach jednak nie zapominajmy o najważniejszym czyli, że jedno jajko to tylko 70 kcal i bardzo bogate źródło witamin A, E, D, K, B12 i wielu minerałów w tym wapnia i żelaza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz