Dziś na specjalne zamówienie dla mojej kochanej rodzinki na obiadokolację, prosto po zimowym spacerku czekały super wielkie zapiekanki. Oczywiście w dwóch wersjach dla dorosłych i dla dzieci, bo jak to zazwyczaj bywa dzieciaki nie cierpią pieczarek, więc dla nich szynka i ser a dla nas dużo pieczarek, cebuli i sera. Było mniam
Składniki:
- Bułka paryżanka 500g
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera żółtego
- Sól i pieprz
Opcjonalnie: 150 g szynki i pasek czerwonej papryki do dekoracji
Przygotowanie:
- Zaczynam od pieczarek sparzyłam wrzątkiem i pokroiłam w drobne paseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać posiekane pieczarki, smażyć do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, lekko zarumienić.
- Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Bułkę przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miękki środek i wypełnić go pieczarkami.
- Posypać startym serem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 5- 7 min.
Domowe najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w kanapkowej akcji na durszlaku :)
Usuńdokładnie, nie ma jak domowa:D mniamm
OdpowiedzUsuń