Miały być tradycyjne schabowe, ale że moje dzieciaki uwielbiają wszystko, co w sosie zrobiłam tradycyjne bitki przyprawione według Roberta Makłowicza a sosik powstał praktycznie sam wystarczyło, że do oryginalnego przepisu dodałam trochę więcej wody.
- 70dag schabu sześć 1,5 cm kotletów
- 2 duże ząbki czosnku
- Sól i świeżo mielony pieprz
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pokrojone kotlety przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy z dwóch stron.
Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kotlety podsmażamy na oleju po 6 min. z każdej strony.
Zalewamy do połowy wodą, dodajemy listki laurowe i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, mięso powinno rozpadać się.
Obie mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy sos.
Ja swoje bitki podałam z ziemniakami i sałatą lodową polaną octem balsamicznym.
:D
OdpowiedzUsuń