Danie, które ostatnio udało mi się upichcić gdy naszła mnie ochota na coś orientalnego.
Taka tam namiastka kuchni japońskiej :) nawet nie myślałam, że wyjdzie aż tak smacznie.
Składniki:
500g podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Garść fasoli zielonej
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
1 średnia cukinia
1 szklanka bulionu może być z kostki
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ryż
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy papryką słodką i ostrą.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy mięso i podsmażamy z dwóch stron.
Do mięsa dodajemy szklankę bulionu, pociętą fasolkę i 2 łyżki sosu teriyaki, dusimy pod przykryciem przez ok.10min.
W tym czasie bierzemy drugą patelnie ( może być grillowa) i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cukinie ( ze skórą). Pół twardą cukinie dodajemy do naszego mięsa i dusimy razem kolejne 10 min.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski papryki, dodajemy do mięsa, dusimy wszystko razem do momentu, aż nasze warzywa będą dość miękkie.
Na koniec całość zagęszczam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szkl. zimnej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz