Najlepsze curry z kurczaka jakie jadłam do tej pory. Ten smak chodził za mną już od dawna tylko jakoś nie mogłam się zebrać i zrobić. Bardzo smaczne, kremowe, i dość ostre w smaku curry z kurczaka. Przepis pochodzi w większości z tego, co sobie wymyśliłam i ułożyłam w głowie. Zmodernizowałam go tylko śmietanką i pastą curry, którą udało mi się zakupić bardzo tanio.
Gorąco polecam :)
Składniki dla 4 osób
- 4 połówki piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki śmietanki 18 %
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 cm startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Ryż do podania
- Świeża kolendra
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, papryką ostrą, curry w proszku, kurkumą, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir, pastę curry i mięso, razem podsmażamy ok 5-7 min.
- Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje, wyłączamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Dodajemy śmietanę. opcjonalnie można zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzonej w niedużej ilości zimnej wody.
- Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz