piątek, 27 stycznia 2017

Rozgrzewający gulasz z imbirem





Obiad, który w ostatnich dniach trzymał mnie przy życiu z powodu grypy. Jedyny posiłek, który przechodził mi przez gardło. Bardzo smaczny i intensywny w smaku gulasz do którego najczęściej dodaję kaszę orkiszową, mieszam i powstaje mi rozgrzewająca zupa gulaszowa z kaszą :) 


Składniki:

  • 1200 g mięsa gulaszowego ( ja użyłam chudej szynki)
  • 2 średnia cebule
  • 2 małe marchewki
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól do smaku
  • 4 łyżki oleju


Przygotowanie:
Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy mięso, doprawiamy paprykami i kminkiem, smażymy do momentu gdy woda wyparuje, wtedy dodajemy starty imbir, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę, wszystko razem podsmażmy na rumiany kolor. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gotową dodajemy do mięsa. Całość zalewamy 2 puszkami pomidorów. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Po tym czasie możemy( lecz nie musimy w zależności jaką gęstość lubimy)  dodać szklankę wody i dusić dalej przez kolejne 30 min.



środa, 18 stycznia 2017

Dobre domowe ciasto "Pleśniak"


Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 4-5 jajek
  • 2/3 szkl. drobnego cukru + 2 łyżki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200g margaryny lub masła 
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Dżem porzeczkowy 


Przygotowanie:
Z mąki, 2 łyżek cukru, żółtek, proszku do pieczenia i posiekanej margaryny, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i równomiernie wyrobić. Wszystkie części wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Z białek i szczypty soli ubić pianę a pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier.
Jedną, jasną część ciasta zetrzeć na dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm. i posmarować grubo dżemem.
Następnie zetrzeć ciemną część ciasta a na nią wyłożyć ubitą piane z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnio część jasnego ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 175- 180 stopni C piekarnika i piec 45- 50 min. Gotowe


piątek, 13 stycznia 2017

Sernik na spodzie brownie




Spód:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła 
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na małe kosteczki, włożyć do małego rondelka, dodać pokrojone w kostkę masło, roztopić na bardzo małym ogniu, przestudzić. Do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier, jajka, zmielone migdały i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy ( o średnicy 26 cm) równo rozprowadzamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.

Masa serowa:
  • 1kg twarogu sernikowego - duże wiaderko
  • 2 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru kryształu 
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 budynie śmietankowe


 Jajko oraz żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy twaróg, mleko, olej, budynie, razem miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 45 min. w temperaturze 180 stopni,