Kurczak w białym sosie, czyli kolejny pomysł na to co można zrobić z mięsa, które często zostaje nam z poprzedniego obiadu. W moim przypadku był to rosół. Jest to jeden z tych przepisów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie mój pochodzi od teściowej. Często przygotowuje taki obiadek moim dzieciom, które wprost uwielbiają takie połączenie. Ryż, biały sosik i do tego np. kiszone ogórki. Smak dzieciństwa, którego moi chłopcy na pewno nie zapomną.
Składniki:
Kawałki kurczaka z poprzedniego obiadu.
1 l bulionu
100 ml -125 ml. śmietanki UHT 12%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej pietruszki, opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso zagotować z bulionem, doprawić do smaku pieprzem.
Obie mąki wsypać do kubka zalać do połowy zimną wodą i dobrze wymieszać, zagęścić nią gotujący się bulion, wyłączyć gaz.
W tym samym kubku rozprowadzamy śmietanę z odrobiną ciepłego bulionu i zabielamy nią resztę sosu.
Całość posypujemy posiekaną pietruszką, podjemy z ryżem ugotowanym według przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz