niedziela, 29 lipca 2018

Kotlety z pieczarek i kaszy



Składniki na ok 8 kotlecików:
0,5 kg pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 torebka kaszy gryczanej mix natury z dodatkiem soczewicy i pestek dyni, którą zakupiłam w biedronce.
2 jajka
Garść natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na   rozgrzanym oleju do momentu, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej do momentu, aż pieczarki się zarumienią a woda całkiem wyparuje. Przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych pieczarek dodajemy kaszę, jajka, 4 łyżki bułki tartej, posiekaną natkę, doprawiamy według uznania solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Z farszu ugniatamy mocno kulkę w rękach i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z dwóch stron.

środa, 4 lipca 2018

Kotlety z jajek i kaszy bulgur







Ze względu na mój stan w jakim obecnie jestem :);) i fakt, że nie toleruje zapachu i smaku mięsa. Publikuje i będę starała się jeszcze opublikować kilka przepisów wegetariańskich, które wypróbowałam i nawet mi smakowało :)
Składniki na 5 kotletów
5 ugotowanych na twardo jajek
2 jajka surowe
1 paczuszka kaszy bulgur - ugotowanej według przepisu
3 łyżki bułki tartej + 3 do obtoczenia
Garść koperku
Sól i pieprz według smaku
Olej do smażenia

Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, posiekany koperek, 3 łyżki bułki tartej i surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i razem dokładnie mieszamy. Z przygotowanego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Kotlety podałam z puree z zielonego groszku.