środa, 19 grudnia 2012
Wigilijna zupa grzybowa
Smak grzybów kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy to w moim domu gotowało się mnóstwo potraw z grzybów i żadna z nich nie smakowała tak jak zupa grzybowa mojej teściowej. Pobija wszystko smakiem i aromatem suszonych grzybów.
Składniki na 3 litry zupy
- 8 dag suszonych grzybów
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 3 średnie marchewki
- mały seler
- Liść laurowy, ziela angielskie, jedna kostka rosołowa, sól, pieprz
- 2 czubate łyżki śmietany 12%
Przygotowanie;
Grzyby zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 1 godz. Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z ciepłą wodą. Doprawiamy zielem , liściem laurowym i kostką, gotujemy aż warzywa zmiękną. Do drugiego garnka przelewamy grzyby i gotujemy aż zmiękną. Grzyby gotuję osobno żeby zupa nie była zbyt mocna i gorzkawa . Po zagotowaniu dwóch części łączymy je razem z tym, że nie wlewamy całego wywaru z grzybów. Wystarczy połowa wywaru i wszystkie grzyby. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Zaciągamy śmietaną, dekorujemy koperkiem i gotowe. Smacznego:) Polecam zaciągnięcie zupy mączką będzie bardziej syta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz