piątek, 25 stycznia 2013
Pierogi ruskie
Zapach smażonego boczku czuje jeszcze dziś a pierogi robiłam wczoraj. Jedna z najprostszych wersji pierogów to właśnie ruskie. Tak myślę, bo zawsze robię je wtedy kiedy nie mam pomysłu, co zrobić z ziemniakami które często zostają nam po obiedzie. Dorzucam twaróg, podsmażoną cebulkę z boczkiem i już mam farsz. Czyż nie jest to proste.:)
Składniki na ok. 60 pierogów. Można zrobić z połowy porcji.
1 kg ugotowanych, ostudzonych tłuczonych ziemniaków.
400g białego twarogu
30 dag. boczku
1 duża cebula
Twaróg dokładamy do ziemniaków. Cebule i boczek kroimy drobno w kosteczkę i smażymy na patelni. 3/4 usmażonego boczku dokładamy do farszu, pozostałą część zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gotowe.
Składniki na ciasto :
1 kg mąki
0,5 kostki margaryny
2 jajka
300 ml. ciepłej wody.
sól
Uwaga ! Po dodaniu margaryny i jajek ciasto wyjdzie nam żółciutkie, bardziej elastyczne i lepiej będzie się rozwałkowywało. Można zrobić też bez jaj i margaryny i wyjdzie nam wersja standard.
800 g mąki przesypujemy do dużej miski, resztę zostawiamy do podsypywania ciasta.
Dodajemy pokrojoną margarynę, jajka, sól i ciepłą wodę. Razem wszystko zagniatamy tak by ciasto było mięciutkie ale nie klejące. Jeśli zajdzie taka potrzeba można podsypać mąką. Z gotowego ciasta odcinamy małą kulkę, resztę ciasta przykrywamy workiem foliowym żeby nie wysychało. Na podsypanej mąką tortownicy rozwałkowujemy ciasto grubości ok. 3 mm i wycinamy maszyną do pierogów kółka które nadziewamy farszem. pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody ok.6-7 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz