Urlop krótki, lecz udany, a teraz wracam do blogowania!
W tym czasie moje dzieci pochłonęły ogromną ilość gofrów z dżemem a przy okazji cukru, jaki zawierały, po czym stwierdziłam, że zaprezentuję własny przepis domowego dżemu z truskawek z którego korzystam, co roku.
1 kg truskawek ( 4 słoiczki dżemu )
35 dag cukru
1 Konfiturex
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki umyć i odcedzić. Przesypujemy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy konfiturexem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i cały czas mieszając gotujemy, aż owoce zmiękną ( ok 3 -5 min w zależności od wielkości owoców). Zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny i zbieramy pianę jaka się wytworzyła lub mieszamy, aż zniknie. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz