Kruche ciasto z bitą śmietaną polane rozpływającą się w ustach masą krówkową.
Takie proste, a jak sama nazwa wskazuje pyszne ciasto, niczym z najlepszej cukierni.
Z każdym dniem coraz lepsze i smaczniejsze.
0,5 kg mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
125 g cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 czubata łyżka cukru pudru
Polewa:
Mleko słodzone skondensowane, które należy gotować przez dwie godziny (lub gotową masę krówkową ) Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową.
Do posypania płatki migdałowe
Przygotowanie:
1 Wszystkie składniki na ciasto siekamy za pomocą noża i szybko zagniatamy.
2 Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy na godzinę do lodówki.
3 Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (3-4mm) a następnie wykroić dwa kółka o średnicy tortownicy.
4. Wykrojone placki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 min. Temperatura i czas pieczenia może być uzależniona od piekarnika, musimy uważać, żeby nie spalić. Placki mają mieć kolor złoty.
5 Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy. Pod koniec, gdy będzie gęstniała dodajemy śmietan-fix, cukier puder i ubijamy na sztywno.
6 Na zimny i upieczony placek nakładamy śmietanę i przykrywamy drugim plackiem.
7 Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
8 Ciasto wstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Nieziemskie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremowe przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń