Sos, którego nie może zabraknąć w mojej domowej spiżarni, którego używam najczęściej do dań z makaronem.
Składniki na 5 słoików 0,5l
4 kg mięsistych pomidorów
1 włoszczyzna bez pora
1 papryczka chili (nie jest konieczna)
2 cebule
Przygotowanie:
1 Pomidory sparzyć w gorącej wodzie
2 Obrać ze skóry i wykroić twarde części.
3 Przetrzeć w robocie kuchennym z końcówką do przecierów i musów lub przez sito z małymi oczkami.
4. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce, cebule i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
5 W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju cebule i papryczkę.
6. Dodajemy starte warzywa i dusimy przez ok 10 min. na wolnym ogniu (można dodać odrobinę wody)
7. Dodać przetarte pomidory i zagotować.
8. Do wyparzonych słoików przekładamy gotowy sos.
9. Słoiki wekować przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz