Sposób pierwszy:
Zupę lub sos zagęszczamy dodając śmietanę połączoną z mąką.
Wcześniej warto połączyć ją z odrobiną
gorącego płynu, a następnie stopniowo wlewać do dania, ciągle mieszając tak by nie powstały grudki a śmietana nie zważyła się.
Sposób drugi:
Zupę można zmiksować blenderem na krem o jednolitej konsystencji, mniej płynu tym
potrawa będzie gęstsza.
Sposób trzeci:
Łącząc zupę z podsmażoną na oleju mąką, sprawimy, że potrawa będzie bardziej kaloryczna.
Mąkę można podsmażyć z zeszkloną cebulą, dzięki czemu danie zyska nowy aromat.
Sposób czwarty :
Dobrym sposobem na zagęszczenie jest też samo żółtko, które wystarczy zburzyć, dodać trochę wywaru z zupy lub sosu, wymieszać i dodać do pozostałości.
Sposób piąty:
Chyba najczęściej używany przeze mnie i najprostszy.
Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią sos lub zupę.
Sposób czwarty :
Dobrym sposobem na zagęszczenie jest też samo żółtko, które wystarczy zburzyć, dodać trochę wywaru z zupy lub sosu, wymieszać i dodać do pozostałości.
Sposób piąty:
Chyba najczęściej używany przeze mnie i najprostszy.
Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią sos lub zupę.
Sama śmietana nie zagęszcza zup - takim tam mały szczegół. Jest ona dodawana w innym celu. :)
OdpowiedzUsuń