piątek, 8 listopada 2013

Sposób na zagęszczenie zupy lub sosu.

 Sposób pierwszy:
Zupę lub sos zagęszczamy dodając śmietanę połączoną z mąką.
 Wcześniej warto  połączyć ją z odrobiną 
gorącego płynu, a następnie stopniowo wlewać do dania, ciągle mieszając tak by nie powstały grudki a śmietana nie zważyła się.

 Sposób drugi:
Zupę można zmiksować blenderem na krem o jednolitej konsystencji, mniej płynu tym 
potrawa będzie gęstsza.

Sposób trzeci:
Łącząc zupę z podsmażoną na oleju mąką, sprawimy, że potrawa będzie bardziej kaloryczna.
Mąkę można podsmażyć z zeszkloną cebulą, dzięki czemu danie zyska nowy aromat.

Sposób czwarty :
Dobrym sposobem na zagęszczenie jest też samo żółtko, które wystarczy zburzyć, dodać trochę wywaru z zupy lub sosu, wymieszać i dodać do pozostałości.

Sposób piąty:
Chyba najczęściej używany przeze mnie i najprostszy.
Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią sos lub zupę. 

1 komentarz:

  1. Sama śmietana nie zagęszcza zup - takim tam mały szczegół. Jest ona dodawana w innym celu. :)

    OdpowiedzUsuń