czwartek, 27 listopada 2014

Karkówka w sosie śliwkowym


     Karkówkę zamarynowałam dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem przecieru pomidorowego. 
Usmażyłam na szybko na patelni i i udusiłam w sosie ze śliwek. Smakowała nam niesamowicie lekko słodkawa i rozpadająca się. Brakowało nam  tylko klusek śląskich ale następnym razem ... będą i kluski mniam ;)

Składniki:
  • 6 lekko rozbitych kawałków karkówki
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 duża garść  śliwek suszonych
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej i pszennej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie :
Lekko rozbite mięso doprawić przyprawą i posmarować przecierem, polać olejem i pozostawić w lodówce na noc.
Na drugi dzień porcje mięsa przypiekamy na patelni grillowej lub zwykłej z dwóch stron i przekładamy do głębszej patelni lub garnka, zalewamy całość wodą, dodajemy listek, ziela i dusimy przez 45- 50 min. ( czas duszenia zależy od czasu marynowania, im dłużej marynujemy tym mięso szybciej staje się kruche.) Gdy mięso będzie już lekko dochodziło wtedy dodajemy śliwki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 30 -40 min. aż mięso będzie prawie się rozpadało . Na koniec rozprowadzamy mąkę w połowie szklanki zimnej wody i zagęszczamy sos. Zagotować i gotowe  

piątek, 21 listopada 2014

Sałatka ziemniaczana z bekonem

 Mięsna wersja sałatki ziemniaczanej z dodatkiem wędzonego boczku, idealnie pasującego do ziemniaczków w mundurkach.
Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 
  • 1 cebula czerwona
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 20 dag boczku w plastrach 
  • 0,5 małego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu 
  • Sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Całe plastry boczku podsmażamy na suchej patelni na rumiano, studzimy i kroimy w paski. Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojonego ogórka, cebulę, majonez i jogurt. Doprawiamy solę i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. do lodówki.

środa, 19 listopada 2014

Kurczak pieczony w przyprawie prymat.

 To jeden z pomysłów na prosty obiad. W dni, kiedy nie mam ochoty na stanie pół dnia w kuchni kupuję całego kurczaka, marynuję go w przyprawie do kurczaka, odstawiam na noc a na drugi dzień wstawiam do piekarnika . W moim przypadku zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje.
Kurczak wychodzi chrupiący i porządnie doprawiony. 

v
Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka Prymat
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie solimy, posypujemy obwicie przyprawą do kurczaka( ja zużyłam 3/4 opakowania)  Polewamy olejem i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem  przez 40 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę  z naczynia i przypiekamy kurczaka przez następne 30 min. do momentu, kiedy cały się zarumieni. 

Polecam by podczas pieczenia kurczaka polewać go powstałym sosem.

niedziela, 16 listopada 2014

Surówka z kapusty pekińskiej na ostro


Składniki:
  • Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 
  • Pół zielono - żółtej części pora
  • Mała lub pół dużej puszki kukurydzy 
  • 3/4 dużego jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie:
Kapustę i pora przecinamy wzdłuż na pół i siekamy na drobne paski, dodajemy kukurydzę, jogurt, majonez, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.