niedziela, 29 grudnia 2013

Sałatka z szynką i tuńczykiem

Sałatka, która w nazwie powinna mieć zaznaczone " Rewelacyjna", bo jest pyszna, prosta, szybka w przyrządzeniu a największą  jej zaletą  (o czym niedawno się przekonałam) jest to, że może długo stać i utrzymuję swoją świeżość. A to wszystko dzięki temu, że sos przyrządzany jest osobno




 Czas przygotowanie: 20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwa

Składniki:
  • 20 dag szynki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 6- 7 dużych ogórków konserwowych
  • 1  mały słoik papryki konserwowej
  • 20 dag sera żółtego.
  • Pieprz do smaku

Sos do sałatki
  • Mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:
1. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
2. Tuńczyka rozdrabniamy  i dodajemy do szynki.
3. Warzywa z puszek odcedzamy na sicie i dodajemy do reszty składników.
4. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
5. Dodajemy pieprz do smaku i wszystko razem mieszamy.
6. Na wierzch sałatki ścieramy ser żółty.
7. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
8. Tuż przed zjedzeniem polewamy gotową sałatkę sosem (nie polewamy i nie mieszamy całej sałatki w półmisku)








1 komentarz: