piątek, 21 lutego 2014

Placuszki bananowe z miodem


 Czwartek i czwarty dzień ferii mojego syna, który postanowi zaprosić do siebie gromadę kolegów głodomorów : ) a tu pustki w lodówce. Na szczęście miałam pod ręką dwa dojrzałe banany, z których zrobiłam bardzo popularne placki z bananami. Wszyscy najedli się i nawet im smakowała, bo wołali jeszcze.







Czas przygotowania: 20 min.
 Stopień trudności; Bardzo łatwe


Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • Miąższ z 0,5 laski wanilii lub 0,5 op. cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • Miód do polania

Przygotowanie:
Banany pokroić drobno, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników w tym przygotowane banany i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Cieniutkie placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej na minimalnym gazie. Polewamy miodem i gotowe.


wtorek, 18 lutego 2014

Muffinki marchewkowe

Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc nic nie stało na przeszkodzie aby zrobić z podobnego ciasta muffiny. Pysznie smakują a to wszystko dzięki marchewce, której tak naprawdę nie czuć i której zawdzięczamy wilgotny smak muffin.



Czas wykonania 60 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl. oleju rzepakowego
3/4 szkl. cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
0,5 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
3 duże marchewki
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach ( ja starłam na tarce do ziemniaków)
Wszystkie składniki zmiksować a na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać.
Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 -50 min.








piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowa sałatka z kurczakiem na słodko

 Zajęta przygotowaniami do dzisiejszego wieczoru zdążyłam opublikować swoją niespodziankę na dzisiejszy wieczór.
Z dedykacją dla wszystkich zakochanych.

Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
30 dag polędwiczek z kurczaka
200 g ryżu ugotowanego według przepisu
0,5 puszki ananasa
2-3 łodygi selera naciowego
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Polędwiczki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ugotowany ryż, pokrojony seler naciowy,  pokrojonego ananasa, majonez, jogurt, odrobinę pieprzu i wymieszać. Udekorować liśćmi selera i plastrem ananasa.



czwartek, 13 lutego 2014

Placki ziemniaczane po mojemu

Pisząc po mojemu mam na myśli ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub usmażone tradycyjnie na patelni i polane sosem czosnkowym. Choć osobiście wolę wersję tradycyjną to zdecydowanie wersja z piekarnika jest dużo lżejsza i również  smaczna.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2- 3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz, vegeta do smaku

Składniki na sos;
1 mały jogurt
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Odlewamy z ziemniaków powstałą wodę. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną cebulę i doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Z gotowego ciasta, na wyłożonej papierem blaszce, pieczemy placki po 10 min. z każdej strony lub smażymy tradycyjnie na patelni. 
Polewamy przygotowanym sosem jogurtowo- czosnkowym.







 

środa, 12 lutego 2014

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia


Przepis na ciasto, który jest w moim zeszycie z przepisami już kilka dobrych lat. Nie pamiętam skąd go mam wiem tylko, że korzystałam z niego już kilka razy i za każdym razem smakował moim dzieciom, dlatego wracam do niego. Zwróciłam też uwagę na to, że w porównaniu do innych przepisów na ciasto 3 bit jest bardzo prosty i szybko się go robi, dlatego postanowiłam opublikować ten przepis.


Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki; ( duża blaszka)
2  duże opakowania herbatników po 220g
1 puszka masy krówkowej
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
100g masła
200 ml. śmietanki 30%
1 op. śnieżki
Wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Masę krówkową rozgrzać i dobrze wymieszać tak żeby nie było grudek, wyłożyć na herbatniki. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Do garnka wlać 1 i 1/2 szkl. mleka a  w drugiej połowie szklanki rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Do budyniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy, gotową gorącą masę wykładamy na herbatniki, układamy ostatnią warstwę herbatników i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy razem ze śnieżką na sztywną piane i wykładamy na zimne ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.



wtorek, 11 lutego 2014

Risotto z gruszkami




Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
300g ryżu np. arborio
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 lampka wina białego
1l. gorącego bulionu warzywnego
3 średnie gruszki
1-2 łodygi selera naciowego
100 g sera gorgonzola
100 orzechów włoskich lub nerkowca
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony seler, smażymy przez chwilę i dodajemy ryż. Wszystko razem podsmażamy aż ryż zrobi się szklisty. Do całości dodajemy wino i dusimy do momentu odparowania alkoholu.  Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie.  Całość zalewamy częścią gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn, dodajemy resztę bulionu i dusimy aż ryż zmięknie. Gotowe risotto posypujemy pokruszonym serem i orzechami.







sobota, 8 lutego 2014

Sos beszamelowy


Sosu beszamelowego najczęściej używam do dań włoskich typu lasagnia, makaron cannelloni lub
po prostu  polewam nim brokuły i kalafior posypuję serem i zapiekam w piekarniku. 

Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwe  

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml. mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Pieprz świeżo mielony
Ewentualnie możemy dodać odrobinę vegety

Przygotowanie;
W rondelku z grubym dnem na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając ( żeby nie zrobiły się kluchy) dodajemy resztę mleka, doprawiamy gałką i pieprzem. Cały czas mieszając zagotować sos, powinien mieć konsystencję budyniu, jeśli wyjdzie nam za gęsty możemy dodać odrobinę mleka. W przypadku
za rzadkiego sosu możemy lekko go przestudzić i dodać rozbełtane jajko.

piątek, 7 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe z nutellą



Takie tam słodkości... :) na dobry początek zbliżającego się tłustego czwartku.
Słodko  zachęcam.. : )

Czas przygotowani : 90 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki: (2o rogalików)
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 0,5 szkl. śmietany18%
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 dag drożdży
  • Cukier waniliowy
  • Cukier puder
  • Nutella
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z odrobiną cukru, 1 łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Do  drugiej miski wsyp mąkę dodaj margarynę, żółtko, cukier, cukier waniliowy, resztę śmietany i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrób ciasto ( gdy będzie zbyt ścisłe dodaj śmietany)
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części z 1 części rozwałkuj okrągły placek i wytnij trójkąciki. Połóż  na nich
po łyżeczce czekolady i zwiń rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułóż na blaszce, posmaruj białkiem i piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.C











czwartek, 6 lutego 2014

Jak zrobić dobre kopytka

 

 Podstawą w dobrych kopytek są ziemniaki (najlepsze są takie z poprzedniego dnia) Ważne jest, aby nie były ciepłe i wodniste, bo w przeciwnym razie wchłoną zbyt dużą ilość mąki i wyjdą twarde a tego nie chcemy. Istotne też jest dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej wtedy będziemy mieli  pewność, że wyjdą nam mięciutkie.

Czas przygotowania 40 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki: (4 porcje)
0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1 szkl. mąki pszennej + łyżka do podsypania
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sól
Dodatkowo:
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zimne ziemniaki należy zmielić w maszynce.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, maki i sól.
Wszystkie składniki zagniatamy razem w jednolitą kulkę. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie może kleić się. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Kulkę ciasta dzielimy na dwie części z jednej rolujemy wałek grubości ok. 2 cm. i kroimy  nożem kopytka. W garnku gotujemy wodę, solimy. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 2 min.od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane podsmażoną cebulką lub boczkiem.








środa, 5 lutego 2014

Chlebek pszenno - razowy z ziarnami

Pierwszym moim upieczonym chlebem był chleb na zakwasie, który pochłaniał dużo czasu. Teraz przyszła kolej na chlebek, który jest  prosty w wykonaniu i  możemy go upiec w zaledwie 2 godziny, kiedy tylko mamy ochotę na kromkę cieplutkiego pieczywa z masłem.


Stopień trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: 2,5 godz.

Składniki:
300g mąki pszennej
300g maki pszennej razowej
10g drożdży
400ml. letniej wody
1 łyżeczki soli
50g siemienia lnianego
50g  ziaren słonecznika  
Szczypta cukru
Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru w wodzie, odstawić.
Do miski wsypujemy mąki, ziarna, solimy, dodajemy rozpuszczone  w wodzie drożdże i  dokładnie mieszamy- wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej kulki odchodzącej od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. (powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie chleb przekładamy w koszyk do wyrastania chleba lub jak to w moim przypadku było przełożyłam do durszlaka wyłożonego ścierką lnianą i pozostawiłam na kolejne 40 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek przekładamy na blaszkę posypaną mąką ,formujemy bochenek chleba. Blaszkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego i spryskanego wodą piekarnika. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 200 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, spryskujemy piekarnik wodą i pieczemy kolejne 45 min. 




wtorek, 4 lutego 2014

Krokiety z kaszą

Smak krokietów chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale z mięsem czy z kapustą to jakoś mi się znudziły, więc postanowiłam poeksperymentować i zrobić farsz bardziej regionalny. Udało mi się wyczarować krokiety z kaszą gryczaną z dodatkiem twarogu i sera żółtego a efekt był taki, że wszystkie krokiety zostały zjedzone.



Czas przygotowania: 80 min.
Stopień trudności:  średni

Składniki:
Ciasto ( 20 krokietów)
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1 szkl. mleka
1 łyżka oleju
 Dodatkowo
2 jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki bułki tartej
Olej do smażenia
Farsz:
1 woreczek  kaszy gryczanej ugotowanej według przepisu.
10 dag sera twarogowego półtłustego
20 dag sera żółtego
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki zmiksuj zaczynając od składników mokrych.
Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
Pokrojoną drobno cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Twaróg pokrusz a ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do reszty farszu.
Do farszu dodaj jajko, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i razem wymieszaj
Naleśniki smaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon, podwijając brzegi do środka.
Krokiety zanurz w roztrzepanym jajku z mlekiem, obtocz w bułce i smaż z każdej strony na złoty kolor.








poniedziałek, 3 lutego 2014

Sznycel z kurczaka


Stopień trudności: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 15 min


Składniki na 4 sznycle:

1 pierś z kurczaka
4 jajka + 2 do obtoczenia
1/2 szkl bułki tartej
Olej lub masło do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Pierś przekroić wzdłuż  na cztery duże kotlety i lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso doprawić według uznania.
kotlety obtaczamy w jajku w bułce i jeszcze raz w jajku.   
Smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju.
Na koniec smażymy na tej samej patelni jajka i układamy na sznyclach.