Sosu beszamelowego najczęściej używam do dań włoskich typu lasagnia, makaron cannelloni lub
po prostu polewam nim brokuły i kalafior posypuję serem i zapiekam w piekarniku.
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml. mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pieprz świeżo mielony
Ewentualnie możemy dodać odrobinę vegety
Przygotowanie;
W rondelku z grubym dnem na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając ( żeby nie zrobiły się kluchy) dodajemy resztę mleka, doprawiamy gałką i pieprzem. Cały czas mieszając zagotować sos, powinien mieć konsystencję budyniu, jeśli wyjdzie nam za gęsty możemy dodać odrobinę mleka. W przypadku
za rzadkiego sosu możemy lekko go przestudzić i dodać rozbełtane jajko.
za rzadkiego sosu możemy lekko go przestudzić i dodać rozbełtane jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz