czwartek, 9 stycznia 2014

Zupa gulaszowa


 Przepis na zupę gulaszową znalazłam w książce kucharskiej " Pascal kontra Okrasa" Na ogół nie
lubię
tak długich i skomplikowanych przepisów, ale lubię czasem poeksperymentować i warto było. Zupka wyszła bardzo smaczna a mieszające się zapachy kminku z imbirem czuję jeszcze dziś.


Składniki:
 1 kg mięsa gulaszowego wołowego lub wieprzowego ( ja użyłam łopatki)
3 łyżeczki kminku
3 cebule
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 papryki słodkie
5 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki masła
1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
1  łyżka papryki mielonej słodkiej
2 cm imbiru świeżego
1 sparzona cytryna
4 listki laurowe
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Papryki smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 min. Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy.
2. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu kminkiem, posypujemy dwiema łyżkami mąki, mieszamy. Tak doprawione mięso dość mocno podsmażamy na patelni.
Przekładamy do większego garnka.
3. Na tej samej patelni dusimy na sporej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Doprawiamy papryką ostrą, papryką słodką mieloną, startym imbirem i startą skórką z cytryny. Całość podduszamy, przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy,  mieszamy i podsmażamy przez chwilę na małym ogniu.
4. Zalewamy wodą i gotujemy aż mięso zmięknie.
5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
6. Paprykę odwijamy z foli, obieramy ze skórki i kroimy na  małe kawałki.
7.Paprykę i ziemniaki dodajemy do mięsa, gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
8. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
9. Przygotowaną zasmażką zagęszczamy zupę.





1 komentarz: