Jajko po wiedeńsku to moja dietetyczna wersja piątkowego śniadania. Jajka gotuję bezpośrednio wodzie, aby przyśpieszyć czas gotowania. Proces gotowania jajka w szklance jak dla mnie jest zbyt ryzykowny.
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: średni
Składniki:
2 jajka
2 kromki ciemnego pieczywa
2 plasterki pomidora
1 liść sałaty lodowej
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki octu
Sól i pieprz
Opcjonalnie można polać roztopionym masłem
Przygotowanie;
Do rondelka wlewamy 0,5l wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ocet, zagotować.
Jajka wbijamy bezpośrednio do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 1min. ( powinno być na pół płynne) Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy na ciemnym pieczywie z dodatkiem pomidora, doprawione solą i pieprzem. Na koniec możemy polać roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz