25 dag szpinaku mrożonego
2 jajka
35 dag mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
15 dag sera twarogowego
Tłuszcz do okraszenia klusek
Sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z masłem. Dodać rozmrożony szpinak, sól i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką tak długo aż będzie odchodziło od boków naczynia. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić.
Wyrobione ciasto wyłożyć na zwilżoną wodą deskę. Uklepać cienki placek i za pomocą mokrego noża formować cienkie i długie kluseczki. Wrzucać wprost do wrzątku, gotować 2-3 min. od momentu wypłynięcia, odcedzić. Kuski podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy pieprzem i czosnkiem.
Podajemy na gorąco posypane pokruszonym twarogiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz