Prosta propozycja na danie z resztek mięsa, które często zostaje nam z poprzedniego obiadu w moim przypadku było to mięso indycze z rosołu. W takich sytuacjach często po prostu rozdrabniam mięso, gotuję ryż i podsmażam na patelni z warzywami jakie mam pod ręką i doprawiam według własnego upodobania. Tym razem powstała wersja z mieszanką warzyw chińskich i czerwoną pastą curry.
Składniki:
1 op. ryżu ugotowanego według przepisu
Mięso z poprzedniego obiadu (obrane i rozdrobnione)
Mieszanka mrożonych warzyw - ja użyłam mieszanki chińskiej.
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka pasty curry
Sól do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy warzywa i podsmażamy razem do momentu, aż warzywa odparują i zmiękną.
Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą, dokładamy czubatą łyżką pasty curry - można dodać odrobinę wywaru lub przegotowanej wody, wtedy całość lepiej nam się wymiesza. Mieszamy podsmażamy razem przez chwilę i gotowe.