czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie z cebulką i rodzynkami



Składniki:
  • 4 płaty śledziowe 
  • 2 cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • Garść rodzynek 

Przygotowanie:
  • Płaty odmoczyć w wodzie ( min. 3 godziny, ja zrobiłam to na noc) Pokroić w paski.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka udusić na patelni pod przykryciem na średnim ogniu. 
  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. dodać do cebuli, razem przestudzić. 
  • przygotowaną cebulę wymieszą w z pokrojonymi płatami i przełożyć do słoika. Tak przygotowane śledzie można trzymać kilka dni w lodówce.

Śledzie w suszonych pomidorach

Składniki na 1porcję:
  • 2 płaty śledziowe matias 
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1/4  limonki
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 łyki oleju
  • 2 łyżki octu
Przygotowanie:
  • Płaty odmoczyć w wodzie (min. 3 godziny) z dodatkiem 2 łyżek octu. Pokroić w paski, przełożyć do miseczki. 
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę. 
  • Pomidory kroimy w paski i dodajemy do reszty.
  •  Doprawiamy pieprzem, polewamy 2 łyżkami oleju, skraplamy sokiem z limonki. mieszamy. Gotowe 

niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki

 Przepis pochodzi z kuchni lidla. Sprawdzony już dwa razy i za każdym razem pierniki wychodzą  bardzo smaczne i aromatyczne. Ja osobiście lubię ten przepis za to, że ciasto tak naprawdę  gotowe jest już po dobie. Wypróbowałam i polecam.

Składniki:
  • 600g mąki
  • 250g miodu
  • 250 g cukru brązowego
  • 100g masła
  • 10g przyprawy do pierników
  • 10g kakao
  • 2 duże jajka
  • 5g sody 

  • Miód z masłem rozpuszczamy w rondelku.
  • Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.
  • Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
  • Upieczone i udekorowane pierniki przechowujemy w puszkach, aż zmiękną

Sałatka szpinakowa z pieczonymi buraczkami i grzankami


Lekka sałatka, którą jadłam w zeszłym roku na wigilii u rodzinki a w tym roku zagości i na moim stole. W lepszej wersji występuje ser kozi a ja dodałam prawdziwą fetę bo akurat miałam w lodówce. 

Składniki:
  • Małe opakowanie szpinaku
  • 3 średniej wielkości buraki 
  • Garść pestek słonecznika
  • Ser kozi lub feta 

Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
Grzanki:
  • Bagietka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

Przygotowanie:
  • Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 2 godziny, studzimy. 
  • Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. i odsączamy
  • Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, osuszamy i przekładamy do miski.
  •  Do szpinaku dodajemy obrane i pokrojone w słupki buraczki, pokrojony ser i posypujemy odsączonymi pestkami słonecznika.
  • Płynne składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim przygotowaną sałatkę. 
  • Masło mieszamy z ziołami, smarujemy nim pokrojoną bagietkę, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 min.