niedziela, 18 grudnia 2016

Sałatka szpinakowa z pieczonymi buraczkami i grzankami


Lekka sałatka, którą jadłam w zeszłym roku na wigilii u rodzinki a w tym roku zagości i na moim stole. W lepszej wersji występuje ser kozi a ja dodałam prawdziwą fetę bo akurat miałam w lodówce. 

Składniki:
  • Małe opakowanie szpinaku
  • 3 średniej wielkości buraki 
  • Garść pestek słonecznika
  • Ser kozi lub feta 

Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
Grzanki:
  • Bagietka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

Przygotowanie:
  • Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 2 godziny, studzimy. 
  • Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. i odsączamy
  • Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, osuszamy i przekładamy do miski.
  •  Do szpinaku dodajemy obrane i pokrojone w słupki buraczki, pokrojony ser i posypujemy odsączonymi pestkami słonecznika.
  • Płynne składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim przygotowaną sałatkę. 
  • Masło mieszamy z ziołami, smarujemy nim pokrojoną bagietkę, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz