Lekka sałatka, którą jadłam w zeszłym roku na wigilii u rodzinki a w tym roku zagości i na moim stole. W lepszej wersji występuje ser kozi a ja dodałam prawdziwą fetę bo akurat miałam w lodówce.
Składniki:
- Małe opakowanie szpinaku
- 3 średniej wielkości buraki
- Garść pestek słonecznika
- Ser kozi lub feta
Sos:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 mały ząbek czosnku
- Bagietka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 2 godziny, studzimy.
- Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. i odsączamy
- Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, osuszamy i przekładamy do miski.
- Do szpinaku dodajemy obrane i pokrojone w słupki buraczki, pokrojony ser i posypujemy odsączonymi pestkami słonecznika.
- Płynne składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim przygotowaną sałatkę.
- Masło mieszamy z ziołami, smarujemy nim pokrojoną bagietkę, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz